• bloemen voor een begrafenis
    rouwbloemen

Bloemen voor een begrafenis

Oorspronkelijk staan bloemen voor groei, nieuw leven en een voorwaartse beweging. De natuurlijke schoonheid van bloemen bij een begrafenis of crematie en thuis bij hen die rouwen, zorgen voor een gevoel van warmte en medeleven. Hoewel er geen etiquette regels bestaan voor bloemen bij een begrafenis en bloemen dus ook geen verplichte kost zijn, kun je met bloemen wel laten zien wat iemand voor je heeft betekend.

Kleur van de bloemen

Indien het een zeer sombere/plechtige begrafenis of crematie is, dan is het verstandig de bloemen daarop af te stemmen. Wit is in dit geval de veiligste keuze. Weet u welke kleur de lievelingskleur was van de overledene, dan kan deze kleur in veel gevallen ook heel goed. Twijfelt u, doe dan geen bijzondere kleuren.

Type bloemen

Het type bloem dat het meest geschikt is voor een begrafenis is de witte lelie, maar ook rozen worden over het algemeen goed gewaardeerd. De betekenis van de diverse bloemen verschilt sterk, zo staan roze anjers voor 'Ik zal je nooit vergeten' maar staan geraniums bijvoorbeeld voor 'een geheime ontmoeting'. Dus tenzij je de lievelingsbloem van iemand 100% zeker weet, kan het verstandig zijn eerst de betekenis van de bloemen op te zoeken, zodat je niet per ongeluk iets over iemand zegt wat je helemaal niet zo bedoeld.

Waar laat je bloemen bezorgen

Je kunt begrafenis bloemen bij het uitvaartcentrum laten bezorgen, maar je kunt de bloemen ook bij de familie of naasten laten bezorgen. Let er dan wel op dat indien je een krans of een rouwstuk wilt doen, dit het beste bij de het uitvaartcentrum kunt laten bezorgen. Een boeket kun je zelfs nog naar collega's of andere betrokkenen sturen.

Wanneer laat je de bloemen bezorgen

Idealiter laat je de bloemen bezorgen bij het uitvaartcentrum voordat het eerste bezoek er is. Zorg er echter wel voor dat de bloemen er ruim op tijd zijn, in elk geval niet meer op de dag van de begrafenis zelf. Een boeket laten bezorgen bij de collega's of familie kan ook na de begrafenis, steun is op elk moment welkom.